En steg för steg guide för att förstå tandimplantatprocessen

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

feb 06, 2024 . 4 Min läsning

En steg för steg guide för att förstå tandimplantatprocessen

Skriven av: Auradent Team
124
0

Tandimplantat är konstgjorda tandrötter som kirurgiskt sätts i käkbenet för att ersätta saknade tänder. De ger en stabil och hållbar grund för tandkronor, tandbroar eller tandproteser och kan förbättra utseendet, funktionen samt livskvaliteten.

Om du överväger att få tandimplantat, undrar du säkert hur processen går till och vad som kan förväntas. I det här blogginlägget kommer vi att förklara de steg som är involverade i att få tandimplantat, från det första konsultationsbesöket till den slutliga restaureringen. Vi kommer även att diskutera fördelarna, riskerna och komplikationerna med tandimplantat samt hur man tar hand om dem på bästa sätt.

Före implantatkirurgi

Det första steget mot implantat är att besöka en tandläkare för en omfattande bedömning. Tandläkaren kommer att undersöka din munhälsa, ta röntgenbilder av ditt käkben och tänder samt granska din medicin- och tandläkarhistoria. Ni kommer att diskutera dina mål, förväntningar samt preferenser för implantatbehandlingen.

Baserat på denna information kommer tandläkaren att avgöra om du är en lämplig kandidat för tandimplantat. Om så, är nästa steg att skräddarsy en behandlingsplan som passar både dig och tandläkaren. Självklart kommer du få all viktig information vid konsultationen, till exempel antalet och typen av implantat som krävs, materialanvändning, teknikerna som används, behandlingstiden, kostnaderna samt möjliga utfall.

Tandläkaren kommer också att råda dig om eventuella ytterligare procedurer som kan krävas innan implantaten placeras, såsom bentransplantation, sinuslyftning, tandextraktion eller tandköttsbehandling. Dessa procedurer utförs för att förbättra volymen och kvaliteten av käkben samt tandkött, vilket är essentiellt för att implantaten ska lyckas och vara stabila.

Placering av tandimplantat

När din mun är redo för implantatkirurgi bokar du en tid hos din tandläkare eller en käkkirurg för att få implantaten insatta. Operationen utförs vanligtvis under lokalbedövning, vid önskemål även sedering, för att minimera smärta och obehag.

Tandläkaren eller käkkirurgen lägger ett snitt i ditt tandkött och borrar sedan hål i käkbenet för att implantatskruven, ska kunna föras in. Avslutningsvis stänger de snittet med stygn. Operationen kan ta en till två timmar beroende på antalet implantat.

Efter implantatkirurgi

Efter implantatkirurgin behöver du tid att läka och återhämta dig. Du kan uppleva viss svullnad, blåmärken, blödning, smärta eller obehag i munnen i några dagar till veckor. Din tandläkare kommer att vid behov ordinera smärtstillande medel och antibiotika för att hjälpa dig att hantera dessa symtom samt förebygga infektion.

Läkningsprocess och osseointegration

Under denna läkningsperiod sker en process som kallas osseointegration. Detta är när titanskruven växer samman med ditt käkben och blir integrerat i din naturliga benstruktur. Denna process kan ta tre till sex månader beroende på din individuella läkningshastighet och benmassa. Under denna tid är det viktigt att du upprätthåller en god munhygien och går på regelbundna kontrollbesök hos tandläkaren. Tandimplantat kan hålla i många år eller till och med en livstid om de sköts om ordentligt.

Du måste följa några postoperativa instruktioner för att säkerställa en korrekt läkning samt för att undvika komplikationer. Dessa inkluderar:

Äta mjuka livsmedel och undvika hårda och klibbiga livsmedel som kan skada implantaten eller stygnen

- Skölja munnen med saltvatten eller bakteriedödande munskölj enligt tandläkares anvisningar

- Borsta tänderna försiktigt med en mjuk borste och undvika operationsområdet första dagarna

- Undvika att röka, dricka alkohol, ta droger och använda sugrör då det kan störa blodets koagulering samt läkningsprocess

- Lägga isbitar eller kalla kompresser för att minska svullnad och inflammation

- Hålla huvudet upphöjt när du sover eller vilar för att minska blödning

- Besöka din tandläkare regelbundet för kontroller och justeringar

Tillfällig tandkrona

Medan du väntar på att osseointegrationen ska vara klar kan din tandläkare ge dig en tillfällig tandprotes att bära över implantaten. Proteserna är avtagbara bärs över implantatet. De hjälper dig att återställa en del av funktionen och estetiken i ditt leende tills du får dina permanenta kronor.

Permanent tandkrona

När osseointegrationen är klar tar tandläkaren avtryck eller scanningar av din mun för att skapa skräddarsydda tandkronor som passar formen, storleken, färgen och placeringen av dina naturliga tänder. Kronorna är vanligtvis gjorda av zirkonia som härmar utseendet och känslan av riktiga tänder.

Permanent tandkrona

Byte av temporär till permanent tandkrona

När dina permanenta kronor är klara återvänder du till din tandläkare för det sista steget, nämligen att fästa på kronan och återställa ditt vackra leende. De nya tandkronorna sätts också dit med hjälp av cement eller miniskruvar. När de permanenta tänderna är på plats kontrolleras passformen, funktionen och utseendet för att vid behov göra justeringar. Innan du går kommer tandläkaren att instruera dig om hur du på bästa sätt tar hand om dina nya tänder och vad du kan förvänta dig under de följande dagarna eller veckorna.

Om du vill ersätta dina saknade tänder med tandimplantat, boka en konsultation med AuraDent!

Risker och komplikationer med tandimplantat

Tandimplantat är generellt säkra och effektiva, men precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker och komplikationer. Dessa inkluderar:

- Blödning eller blåmärken på tandköttet eller käkbenet

- Nervskada som kan orsaka domningar, stickningar eller smärta i munnen, läpparna, hakan eller ansiktet

- Sinusproblem (bihålan) som kan uppstå till följd av implantat i överkäken

- Skada på närliggande tänder, blodkärl eller nerver

- Misslyckande med osseointegration som kan orsaka implantatavstötning

- Allergi mot implantatmaterialet- titanskruven

- Fraktur på implantatskruven eller tandkronan

Steg för att minimera risker och komplikationer

För att minimera riskerna samt komplikationerna bör du:

- Välj en kvalificerad och erfaren tandläkare som specialiserat sig på implantologi

- Följ din tandläkares instruktioner före och efter implantatkirurgin

- Upprätthåll god munhygien och gå på regelbundna tandläkarbesök

- Undvik att röka, dricka alkohol, ta droger eller använda sugrör då det påverkar läkningsprocessen

- Sök omedelbar läkarvård om du märker några tecken på infektion, inflammation, smärta eller att implantatet är löst

Slutsats

Tandimplantat är ett utmärkt alternativ för att ersätta saknade tänder och återställa ditt leende. De erbjuder många fördelar, såsom förbättrat utseende, funktion, komfort och munhälsa. Men de involverar också en komplex och lång process som kräver noggrann planering, förberedelse, kirurgi, läkning och underhåll.

Om du är intresserad av att få tandimplantat bör du konsultera en tandläkare som specialiserar sig på implantatologi. AuraDent erbjuder en mängd olika tandvårdslösningar i Göteborg, Sverige. Vi kommer att utvärdera din munhälsa, avgöra din benägenhet för tandimplantat, skräddarsy en personlig behandlingsplan, ge ut all viktig information och svara på alla dina frågor.

Skriven av: Auradent Team
124
0
Ny kommentar
Namn

E-postadress