Tandextraktion hos AuraDent: Gentle Dental Care

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

Tandutdragning

Det är ofta många frågetecken som uppstår när du får beskedet om att en tand inte går att rädda. Nedan kan du få information kring allt som rör en tandutdragning.

Service Description Image

Tandutdragning

Anledningen till att man behöver dra ut en tand är oftast en omfattande skada som inte går att åtgärda. Det kan röra sig om stora hål, att en stor del av tanden knäckts eller att tanden spruckit ner till roten. Ibland kan det också röra sig om en visdomstand som bråkar och orsakar frekventa besvär. Oavsett orsak hjälper vi dig och ser till att du känner dig trygg inför och under din behandling!

Hur går det till?

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2903-1.png

Förberedelser

Innan tandutdragningen tas kompletterande röntgenbilder för att bedöma tandrotens form, position och storlek så att tandutdragningen blir så skonsam som möjligt. Om tandutdragningen bedöms som komplicerad kan ibland en remiss till en käkkirurg vara nödvändig. Inför en tandutdragning bedövas området ordentligt och tandläkaren kontrollerar att bedövningen tagit innan behandlingen påbörjas. Dessvärre kan känsla av tryck och vibrationer inte bedövas bort och det kan i vissa fall vara svårt att skilja på smärta och tryck-känsla. Prata med din tandläkare om du är osäker eller önskar mer bedövning.

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2904.png

Tandutdragning

Tänder fäster in till benet med hjälp av små små trådliknande fibrer. Trådarna är elastiska och tillåter tanden att vara rörlig för att klara av tryck vid belastning såsom tuggning. En tandutdragning handlar inte, som namnet antyder på, att tanden dras ut från sin plats. För att få tanden att skonsamt lossna från sitt fäste används små och försiktiga rörelser med olika instrument för att successivt lossa på trådarna. När trådarna släpper uppstår ett knastrande ljud och slutligen är tanden så pass rörlig att den går att lyfta ut. När tanden är ute kontrolleras såret och blödningen ses över. Om det är en kindtand i överkäken som tagits bort kommer tandläkaren att hålla dig för näsan och be dig att trots det försöka blåsa ut luft genom näsan. Detta för att säkerställa att den inte finns ett hål från munhålan till bihålan. Ibland kan några stygn behövas.

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2905.png

Komplicerade fall

En tand kan ha allt mellan 1-4 rötter beroende på vilket plats i tandraden den sitter på. Av denna anledning kan tanden behöva delas med hjälp av ett borr för att enklare ta ut en rot i taget. I vissa fall, tex liggande visdomständer eller skadade tandkronor som inte går att greppa, kan ibland utdragningen underlättas genom att lägga ett snitt på tandköttet och borra bort lite ben runt om tanden. Om så är fallet kommer din Tandläkare att informera dig i förväg.

Är du orolig?

Många associerar tandutdragning med smärta och obehag. Våra tandläkare strävar alltid efter att behandla smärtfritt och minimera obehag som kan uppstå. Informera oss om du är orolig innan vi bokar tiden så avsätter vi mer tid för dig.

Vad ska man tänka på efter en tandutdragning?

  • Blödningen som uppstår är av stor betydelse för läkningen och det är viktigt att inte spola bort blodet eller spotta inom de närmsta timmarna.
  • Avstå att äta eller dricka de två första timmarna efter en tandutdragning. Dels för att låta såret vara och dels för att inte riskera att bita sig då området är bedövat.
  • När bedövningen släpper kan det uppstå en ny blödning, vilket är helt normalt och avstannas genom att sitta upprätt och bita på bomullstussar som du får med dig hem.
  • Ät skonkost första dygnet. Med skonkost menar vi mjuk mat som inte är för varm, exempel är yoghurt, mjuka bröd, potatismos eller smoothies mm.
  • Avstå från träning som höjer din puls och ger dig ökad blodcirkulation då detta kan sätta igång en ny blödning i munnen. Promenader går bra.
  • Borsta som vanligt i resten av munnen men undvik att borsta runt och på såret första dygnet.
  • Peta inte i hålet, även om det känns som att det sitter matrester i såret.
  • Avstå rökning eller att dricka med sugrör då det uppstår ett undertryck i munnen som kan lossa på blodkoaglet i hålet och störa läkningen samt orsaka blödning.
  • Att bli svullen, få blåmärken och vara öm är också vanligt efter en tandutdragning och går över inom några dagar. Vi rekommenderar receptfria smärtstillande som Ibuprofen och/eller Paracetamol.
  • Skulle värken stegra efter 4-5 dagar och successivt bli värre är det viktigt att du söker akut då det finns risk för infektion och behöver ses över för eventuell behandling.

Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter stans bästa pris på Invisalign!

Tandersättning

Slemhinnan i munnen läker väldigt fort och det bildas snabbt en hinna över såret som ska bli tandkött. Efter ca 14 dagar är tandköttet läkt, men däremot behöver käkbenet ca 3-4 månader på sig att återställas. som är av betydelse om du önskar ersätta din tand med ett implantat. Det finns flera olika sätt att ersätta en förlorad tand och du kan tillsammans med din tandläkare diskutera vad som passar bäst i ditt fall.

Läs mer om alternativen:

Vad kostar en tandutdragning?

Det finns flera olika detaljer som avgör vad en tandutdragning kostar. Det som påverkar kostnaden är extra kompletterande röntgenbilder, om tanden behöver delas eller om tandköttet behöver vikas undan. En tandutdragning kostar generellt mellan 1500-4000 kr. Tandläkaren kommer att redogöra för vilka kostnader som kan komma att bli aktuella i ditt fall innan påbörjad behandling. Läs mer om Försäkringskassans högkostnadsskydd och vår räntefria avbetalning här.

Läs mer här om tandvårsbidrag och högkostnadsskyddets ersättningstrappa.

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.