AuraDent-proteser: Lösningar för ett självsäkert leende

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

Tandproteser

Tandproteser eller ”löständer” som det kallas i folkmun, är ett bra alternativ för dig som har tandluckor men inte kan eller vill ha fast sittande tandersättningar.

Service Description Image

Tandproteser

Avtagbara tandproteser kan delas upp i två huvudkategorier, helproteser och delproteser. En helprotes är som namnet avslöjar en protes som ersätter en hel tandrad och vilar direkt på tandköttet utan stöd av tänder. Helprotesen består av både konstgjorda tänder och tandkött. En delprotes däremot fyller luckor i bettet som sitter på olika positioner och anpassas helt efter din specifika situation i munnen. Delprotes kallas också för partialprotes. En delprotes fäster med hjälp av klamrar till de tänder som finns kvar i munnen och sitter därmed mer stabilt än en helprotes som enbart ligger mot underlaget.

När behöver man en avtagbar protes?

När behöver man en avtagbar protes?

Varför man har förlorat tänder kan ha olika bakgrund. Det kan röra sig om tandlossningssjukdom, en sprucken tand eller skada från ett yttre trauma. Det kan finnas olika skäl till att du väljer att ersätta tänderna med en avtagbar protes. Till exempel kan nedsatt immunförsvar, tidigare sjukdomsbakgrund, aktuella sjukdomar och mediciner stå i vägen för implantatkirurgi. Då kan en avtagbar tandersättning vara en bra lösning för dig, antingen provisoriskt eller permanent. Det finns de som inte önskar ha något fast sittande i munnen utan vill känna att de har bättre kontroll över sina egna tänder när protesen går att ta ut.

Hur ser processen ut?

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2903-1.png

Förberedande behandling

Inledningsvis behöver du besöka tandläkaren för en undersökning, och för att ta röntgenbilder på de tänder som finns kvar i munnen. Om det finns tänder som behöver tas bort eller lagas gör man det innan man går vidare med att ta fram en protes. Tandläkaren kommer att informera dig om din mun- och tandstatus samt rekommendera dig en ersättningsform som passar dig baserat på din munstatus, ditt allmänna hälsotillstånd, dina förutsättningar och ekonomi.

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2904.png

Individuell utformning

För att kunna framställa skräddarsydda proteser efter din mun behövs ett avtryck med avtrycksmassa. Vissa delar går även att utföra med hjälp av ett digitalt avtryck och 3D-scanner. Processen skiljer sig något beroende på om du behöver en helprotes eller en delprotes. För en delprotes kommer tandteknikern att efterlikna dina egna tänder och anpassa protesen efter ditt aktuella bett. För en helprotes kommer först en vaxmodell att tas fram som går att prova i munnen. I vaxet kommer tandläkaren att göra markeringar för att tala om för tandteknikern hur tänderna ska placeras för att både se naturligt ut och kännas bra i munnen.

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2905.png

Framställning

Tillsammans med tandläkaren kommer du också att få välja hur dina nya tänder ska se ut, både vad gäller färg och till viss del även form. Det krävs flera besök för att säkerställa att protesen som tillverkas blir så bra som möjligt. När både du och tandläkaren är nöjda ber man om tillverkning, och protesen står klar inom 10-14 arbetsdagar.

Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter stans bästa pris på Invisalign!

Användning och skötselråd

När du har fått din nya protes är det viktigt att du bär den mycket för att ge goda invänjningsmöjligheter. Att börja använda en protes kräver nämligen tid och tålamod. Det är viktigt att man är förberedd på att det kommer kännas ovant och i många fall otympligt med en protes i munnen innan man vant sig vid den. Protesen kan påverka ditt tal och dina matvanor och det är inte ovanligt att den kan skava den första perioden. Det är då viktigt att du kontaktar din tandläkare och bokar en tid för att justera protesen så att du kan fortsätta använda den och så att skaven kan läka. En helprotes vilar, som sagt, enbart på tandköttet och slemhinnan och har därav mycket sämre fäste än en delprotes som klamras fast till kvarvarande tänder. För att hålla helproteser bättre på plats finns proteslim som kan användas för ökad komfort. En protes behöver tas ut på nätterna för att slemhinnan ska få andas och vila.

Skötselråd för dig med en protes

  • Det är viktigt med hygienen av både mun och protes. Om du har tänder kvar i munnen behöver de borstas två gånger dagligen precis som vanligt.

  • Protesen rengörs bäst med en mjuk tandborste och diskmedel (inte tandkräm)

  • Det är viktigt att ta ut protesen efter varje måltid och skölja av den med vatten samt skölja munnen.

  • Det kan bildas tandsten även på proteser. Det finns brustabletter att köpa på apoteket som löser upp beläggningar. Om dessa inte hjälper ska du inte försöka skrapa bort tandstenen själv då detta kan skada plasten i protesen.

  • Om din protes går sönder är det viktigt att du söker till din tandläkare för att reparera protesen. Oftast behöver en tandtekniker reparera protesen så att den håller, men i vissa fall kan även tandläkaren laga den på plats.

Vad kostar en protes?

Kostnaden för proteser varierar beroende på antal tänder som den ersätter och vilket material som används. Delproteser går till exempel att få billigare om de gör helt i plast, men håller längre om den har ett skelett i kobolt-krom. Du kommer alltid att få en prisuppgift av tandläkaren innan du väljer hur du vill gå vidare. Eftersom priset på en protes är högt kommer försäkringskassans högkostnadsskydd att täcka en stor del av kostnaderna. Du kan läsa mer om tandvårdsbidrag och högkostnadsskyddet här.

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.