Akut tandvård i Centrala Göteborg-Boka tid redan nu!

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

Akut tandvård

Sluta lida i ensamhet: Ring våra akuttandläkare för omedelbar lindring!

Service Description Image

Akut tandvård

Att akut behöva söka tandvård brukar röra sig om antingen värk, en besvärande visdomstand eller en tand som gått sönder. Oavsett orsak tar vi emot akutpatienter dagligen och strävar alltid efter att du ska lämna oss smärtfri och med ett funktionellt bett.

Upptäck våra exklusiva erbjudanden
Passa på att ta hand om din munhälsa och upplev den omtanke och expertis som vårt team har att erbjuda. Missa inte att ta del av våra tidsbegränsade erbjudanden och säkra din tid genom att boka nu!
loadingVänligen vänta på laddning

Hur går akutbesöket till?

https://pub-86e5e529e672429badabd227f755a2f4.r2.dev/2023/11/Frame-2903.png

Ett akutbesök inleds alltid med frågor kring det besvärande området för att tandläkaren skall kunna skapa sig en helhetsbild av sjukdomsförloppet. Därefter undersöks det besvärande området och i många fall tas även röntgenbilder som komplement och för att kunna ställa en så korrekt diagnos som möjligt. Den behandlande tandläkaren kommer att informera dig om undersökningsfynden, föreslå en akut behandling samt rekommendera eventuell fortsatt åtgärd. Det är sällan man utför en omfattande behandling vid det akuta besöket, utan besväret avhjälps genom en akut behandling som syftar till att patienten ska bli smärtfri och provisoriskt funktionell. Trasiga tänder kan i vissa fall lagas permanent direkt om skadorna är ringa.

Tandvärk

Den absolut främsta anledningen till akut tandvård är värk. Tandvärk kan vara resultatet av flera olika typer av tillstånd, bland annat tandsprickor, inflammation i tandköttet, karies, eller inflammerade visdomständer. Riktigt intensiv tandvärk som upplevs som sprängande, molande eller pulserande värk rör sig om inflammation eller infektion i tandpulpan. Det kan röra sig om ett stort och djupt hål i tanden, men kan också orsakas av djupa längsgående sprickor, stora tandskador, trauma mm. När du har tandvärk är det viktigt att du söker vård, framförallt om du dessutom är svullen och/eller har svårt att gapa eller svälja eller känner dig allmänpåverkad. En tandinfektion som ej tas om hand kan sprida sig och leda till livshotande konsekvenser. Innan vi påbörjar någon behandling säkerställer vi att det är den misstänkta tanden som orsakar besvär genom att testa tandnervens reaktionsförmåga på kallt samt med en svag ström. Man testar även granntänder och tänder i motbitning för att utesluta andra diagnoser i närstående tänder. I de fall där det är oklart vilken tand det rör sig om väljer man att avstå behandling för att inte riskera att behandla fel tand.

Behandling vid tandvärk

Vid ett akutbesök är tiden begränsad och smärtlindring prioriteras genom en akut behandling. Tandvärk orsakas av den tryckökning och svullnad som inflammationen i pulpan skapat. För att lindra tandvärken behöver tandpulpan att exponeras och trycket lättas på. Detta görs alltid under lokalbedövning och vår strävan är att utföra behandling så smärtfri som möjligt. En inflammerad eller infekterad pulpa är dock svårbedövad då sjuk vävnad inte är lika mottaglig för bedövningsmedel och en större mängd kan därför behövas. Tala alltid om för din tandläkare om det gör ont så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Tanden fylls sedan med ett temporärt material och en rotbehandling planeras inom en snar framtid.

Tandfraktur

En annan vanlig orsak för ett akut besök kan vara en tand som gått sönder. Det är vanligt att detta drabbar lagade tänder eller att fyllningen släpper. I många fall beror det på att det bildas karies i fyllningsskarven, vilket leder till att fyllning förlorar sitt fäste till tandvävnaden och åker av. I regel ska man inte gå runt med olagade trasiga tänder, främst för att matrester och bakterier kan göra stor och snabb skada på exponerad tandvävnad vilket i sin tur kan framkalla en inflammation i tandpulpan. En trasig tand brukar också ha vassa och skarpa kanter som kan sårgöra tunga och slemhinna och skapa ytterligare obehag om såren blir stora. Dessutom blir kraftfördelningen ogynnsam när en del av tanden saknas och du riskerar att förlora ännu mer av tanden om den lämnas obehandlad.

Behandling vid fraktur

Om du inte har akut värk i samband med tandskadan går det bra att vänta några dagar, men helst inte mer än så. Vid det akuta besöket kommer tandläkaren att bedöma om tanden går att laga med vanlig fyllning eller om skadan är så pass stor att tanden behöver en krona eller i värsta fall om den behöver tas bort helt. Tandläkaren kommer alltid att diskutera alternativen med dig, samt ge en kostnadsbild av rekommenderad behandling. Det viktiga är att göra rent tanden från eventuell karies och laga tanden med ett provisoriskt fyllningsmaterial så att vävnaden inte ska stå exponerad fram till nästa besök. Om skadorna är små kan tandläkaren oftast laga med permanent fyllning på plats. Läs mer om tandlagningar här.

Visdomständer

Visdomständer kan vara mycket besvärliga när de växer fram och orsaka stora obehag. När visdomständer tränger igenom tandköttet är de till en början delvis täckta av tandkött. Tandköttsfliken kan jämföras med en ficka där matrester och bakterier enkelt kan ta sig in och orsaka irritation. När man har växande visdomständer är därför munhygien A&O, och det behövs mer omsorg för att inte drabbas av besvär. bland går det inte att undvika besvär trots goda munvårdsrutiner och en irritation uppstår ändå. Irritationen framkallar en inflammation i vävnaden och tandköttsfliken blir röd, svullen och mycket öm. Det är inte sällan tänderna i överkäken biter på den svullna tandköttsfliken och det uppstår ytterligare irritation. Omkringliggande slemhinna kan bli drabbat och det blir då smärtsamt att svälja och gapa. Du kan också bli allmänpåverkad i form av feber med svaghets- och trötthetskänsla. Om svullnaden blir markant och du får svårt att svälja är det viktigt att du söker vård samma dag. En infektion i munbotten/svalget kan i värsta fall sprida sig och orsaka livshotande komplikationer.

Behandling av visdomständer

En akutbehandling mot inflammerade visdomständer är spolning av tandköttsfickan. Området bedövas om önskas och tandläkaren går in under tandköttsfliken med en trubbig sprutspets för att kunna spola bort matrester och bakterier med saltvattenlösning. För att få ytterligare smärtlindring rekommenderas Ibuprofen eller Paracetamol inför det akuta besöket. Tandläkaren kommer sedan visa dig hur du ska fortsätta att hålla området rent för att främja läkning. Det kan ta 2-3 dagar för inflammationen att lägga sig och under tiden kan smärtstillande tas.

Lossnad tandkrona eller bro

När en porslinskrona eller bro lossnar är det viktigt att man söker akut till tandläkaren inom de närmsta dagarna trots att man inte har tandvärk. I många fall går det att sätta tillbaka en krona eller bro om stödtänderna inte har drabbats av karies. Eftersom tänder har en tendens att röra sig om de inte finns ett motstånd (det vill säga en granntand) finns det risk att kronan/bron inte längre får plats i luckan om man väntat för länge med att söka vård. I en sådan situation kan det ibland bli nödvändigt att göra en helt ny krona/bro, vilket genererar i en extra kostnad för dig som patient.

Akuta tider

Att akut behöva söka tandvård brukar röra sig om antingen värk, en besvärande visdomstand eller en tand som gått sönder. Oavsett orsak tar vi emot akutpatienter dagligen och strävar alltid efter att du ska lämna oss smärtfri och med ett funktionellt bett.

Trasig protes

Om din avtagbara protes går sönder kan den i många fall gå att reparera till en mindre kostnad. Ibland är brottet på en ogynnsam plats och då bedömer tandteknikern att en reparation inte kommer att hålla utan att det är bättre att göra en ny protes. Är skadan mycket liten går det ibland även att laga på plats hos tandläkaren, eller enbart runda vassa kanter så att den inte skaver, om den fortfarande uppfyller sin funktion. Gå aldrig runt med en protes som skaver och sårgör slemhinnan. Skulle det bli sårlagt är det viktigt att du låter slemhinnan vila och inte använder din protes mer än nödvändigt tills att du kan söka vård. Du är givetvis alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning och tidsbokning.

Olyckor och trauman

Ibland är olyckan framme och du skadar eller slår ut en tand genom att till exempel snubbla, få ett föremål i ansiktet eller när du utövar en sport. När du varit utsatt för en smäll i ansiktet och mot munnen är det viktigt att du söker akut vård oavsett om du ser eller känner en tydlig tand- eller mjukvävnadsskada i munnen. Ibland kan ett hårt slag orsaka att tandnerven blir skadad och dör inom en snar framtid. Tanden kommer då behöva rotfyllas och ibland ersättas med krona eller implantat. Vid trauman kan det hända att käkleden hoppar ur led. Det blir då svårt att öppna munnen som vanligt och gapförmågan begränsas. Du känner heller inte igen ditt bett och det känns som att tandraderna inte möts som vanligt. I sådana situationer behöver man föra tillbaka käken så att den hamnar rätt i leden- Det är vanligt att man är öm efter en sådan olycka och det kan ta ett litet tag innan det känns som vanligt igen.

När en tand slås ut

I vissa mycket oturliga olycksfall kan en hel tand med rot slitas ur sin plats. Om du hittar tanden och den är hel är det viktigt att du hanterar den varsamt för att öka chansen för återföring. Detta gäller enbart permanenta tänder då mjölktänder inte går att återföra.

Här är några steg att följa:

  • Vidrör inte tandens rot

  • Försök inte göra rent tanden från sand och smuts. Det löser tandläkaren.

  • Bevara tanden fuktigt, antingen i ett kallt glas mjölk eller under tungan

  • Sök dig till tandläkare så snabbt du kan

Kontakta ditt försäkringsbolag vid en olycka

Kontakta ditt försäkringsbolag vid en olycka

Det är viktigt att alla olycksfall och skador som uppstått dokumenteras av tandläkaren i skrift och i vissa fall med bilder om det i framtiden skulle bli ett försäkringsärende. Det är också viktigt att du meddelar ditt försäkringsbolag om att du varit med om en olycka och besökt tandläkaren. Ditt försäkringsbolag antecknar detta som underlag och stöd inför framtida ärenden.

Vad kostar ett akutbesök?

Ett akutbesök kräver alltid en mindre undersökning ofta följt av röntgenbilder. Vilken behandling som sedan behövs styr vad slutkostnaden landar på.

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.