Tandfyllning | AuraDent

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

Tandfyllning

Att laga en tand är kanske det som de flesta förknippar med tandläkaren. När man skadar eller får hål i tanden, dvs karies behöver tanden lagas för att återställas.

Hur får man karies och varför behöver tanden lagas?

Karies, alltså hål i tanden, bildas genom att tanden angrips av syror som bakterier i plack producerar. Bakterier finns naturligt i munnen, däremot kan man ha mer eller mindre av olika bakterietyper och därmed högre eller lägre benägenhet att få karies. För att bakterierna skall kunna producera syra behöver de kolhydrater, tex socker. Syrorna som bildas luckrar successivt upp emaljen och tar sig in till tandbenet (dentin) där det sprider sig snabbare eftersom dentin är betydligt mer lucker än emalj. När kariesangreppet passerat emaljen behöver tanden lagas för att tandnerven så småningom inte ska ta skada. Med en undersökningssond letar Tandläkaren efter karies. Ställen som inte går att komma åt med sonden, såsom mellan tänderna, kan man undersöka med röntgenbilder. Med hjälp av röntgenbilder kan man också få en uppfattning om hur stort kariesangreppet är och hur nära tandnerven det sträcker sig. Om hålet är litet kan du få välja att försöka laga tanden utan lokalbedövning.

Hur lagar man en tand?

För att kunna laga en tand måste hela kariesangreppet tas bort med hjälp av tandläkarborr. Det är oftast vibrationerna från borret i kombination med kallt vatten som orsakar obehag när en tand ska lagas. Det kalla vattnet är viktigt för att tanden inte ska överhettas av borret. Be din tandläkare att komplettera med mer bedövning om det fortfarande isar trots att bedövning redan lagts. När hela kariesangreppet är borta förbereds tanden för fyllningsmaterial. Numera lagas tänder med plastfyllningar, så kallat komposit. Komposit finns i många olika nyanser för att kunna smälta in med tandens naturliga färg. För att fyllningsmaterialet ska fästa i tanden måste tandytan först förberedas med olika medel. Tandytan ruggas upp med hjälp av en syra, därefter penslas ett tunt lager av primer och bonding som man kan likställa med lim. När tandytan är förbered lägger man på fyllnadsmaterialet i tunna skikt och lyser med en speciell lampa för att det ska stelna. När fyllningsmaterialet fyllt hela hålet kontrollerar tandläkaren att fyllningen inte är för hög eller vass. Oftast behövs en korrigering för att anpassa fyllningen till bettet så att det känns naturligt att bita samman.

Vad ska man tänka på efter en lagning?

  • Efter att tanden lagats kan man i regel äta och dricka som vanligt direkt efteråt. Har du fått bedövning rekommenderar vi att avvakta med att äta tills att bedövningen släppt för att inte riskera att du biter dig.
  • Tanden och tandköttet kan kännas lite ömt första dagarna efter en lagning vilket är helt normalt. Om det inte blir bra efter en vecka är det bra att kontakta din tandläkare för rådgivning.
  • Det är vanligt att tanden isar efter en lagning och kan ibland hålla i sig 3-4 månader. Detta för att tanden ibland behöver tid att återhämta sig från ett stort kariesangrepp och en lagning. Blir besvären successivt värre bör du kontakta din tandläkare.
  • Det är viktigt att komma ihåg att en lagad tand inte är lika stark som en frisk olagad tand. Därför ska man undvika att bita i hård mat eller slita av med den tanden.

Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter stans bästa pris på Invisalign!

Vad händer om kariesangreppet är väldigt djupt?

I vissa fall där kariesangreppet är djupt och nära tandnerven kan tandläkaren bedöma att det är bättre att laga tanden i två steg för att inte riskera att skada nerven. I sådana fall lämnas lite karies närmast nerven och man lägger i ett vävnadsstimulerande medel. Tanden lagas istället med ett temporärt fyllningsmaterial och man avvaktar i ca 4 månader för att ge tanden möjlighet att återhämta sig. Efter 4 månader kontrolleras tanden igen med en röntgenbild och särskilda instrument och om allt ser bra ut kan tanden lagas med ett vanligt permanent fyllningsmaterial. I vissa fall klarar tanden inte att återhämta sig och du får istället besvär från tanden i form av spontana isningar eller tandvärk. Om sådana besvär uppstår är det oftast ett tecken på att nerven infekterats och är på väg att dö. Det är då viktigt att du kontaktar din tandläkare så att du kan bli hjälpt innan besvären blir kraftiga. För att kunna behålla tanden behöver den istället rotfyllas.

Vad kostar en tandfyllning?

Priset på en fyllning beror främst på vilken tand det är som behöver lagas samt hur stort hålet är, dvs hur många av tandens ytor som behöver ersättas. En fyllning kan därför kosta mellan 1100-2200 kr. Har du utfört annan behandling inom loppet av ett år finns det möjlighet att försäkringskassans högkostnadsskydd täcker en del av din behandling. Vi erbjuder dessutom räntefri avbetalning för 300kr/mån.

Läs mer här för högkostnadsskyddets ersättningstrappa och tandvårdsbidrag

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.