Tandvårdsrädsla

Säsongserbjudande på Invisalign – 10.100kr Rabatt! Mer info hittar du här.

Tandvårdsrädsla

I Sverige lider en femtedel av befolkningen av tandvårdsrädsla. Är du en av dem?

Service Description Image

Tandvårdsrädsla, vanligare än man tror!

Hela 19% är rädda eller känner obehag inför att besöka tandläkare, en siffra som dock sjunkit drastiskt sedan 60-talet. Tandvårdsrädsla finns både hos barn och vuxna och är fördelat både mellan män och kvinnor. Som resultat är det många som undviker regelbundna besök hos tandvården, vilket på sikt leder till ett stort vårdbehov och akuta åtgärder.

Varför uppstår tandvårdsrädsla?

Ofta grundar sig en tandvårdsrädsla i ett trauma från barndomen. Många har upplevt smärta i samband med ett tandläkarbesök som små och inte blivit lyssnade på, vilket skapat negativa minnen från tandvården. Man har även sett att rädsla från föräldrar enkelt överförs till barn och skapar oro inför tandvårdsbesök och vad som komma skall. Obehag och rädsla kan också vara generell för sjukvård och tandvård, och man undviker då gärna den typen av miljö helt och hållet. Det finns de som känner skam över sin tandstatus eller får panikkänslor av att inte ha kontroll över situationen när de ligger i tandläkarstolen. Det finns även mer utvecklade rädslor som blivit fobier, och behöver behandling för att kunna bearbeta och övervinna.

Hur du kan dämpa din oro på egen hand

För att minska på din oro och känna att du har mer kontroll över situationen är det viktigt att du talar om för din tandläkare hur du känner i samband med att du bokar tid. Då har personalen möjlighet att avsätta extra tid för dig samt planera och anpassa behandlingen efter dina behov.

Tips och råd som kan hjälpa mot din rädsla och oro

  • Informera personalen om din rädsla inför ditt besök

  • Kom i god tid till ditt besök så att du får möjlighet att varva ned i väntrummet innan

  • Gå igenom behandlingen innan med din tandläkare och våga ställa frågor

  • Ta med dig en nära person som stöd

  • Be om en paus om du behöver

  • Lyssna på musik i egna hörlurar eller något annat som får dig att slappna av, tex ljudbok eller podcast

  • Be tandläkaren att berätta vad hen gör i varje steg om det ökar din kontrollkänsla. Vissa vill däremot inte höra alls vad som pågår. Tänk efter vad som kan hjälpa dig och tala med din tandläkare

  • Försök bryta mönstret och sök till tandvården regelbundet så att du utsätter dig för miljön mer ofta och ökar förutsättningarna för att bibehålla en god munhälsa

Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter stans bästa pris på Invisalign!

Vad vi kan erbjuda dig

Våra tandvårdsteam har bred erfarenhet av att jobba med tandvårdsrädda patienter, och är vana vid att anpassa behandlingen efter patienter med oro. Det är därför av stor betydelse att du berättar om dina oroskänslor och rädslor så att vi ska få de bästa förutsättningarna för att planera behandlingen efter dina behov. Hos oss möts du av en lugn atmosfär och miljö och för oss är det viktigt att du känner dig sedd och förstådd. Om du önskar finns möjligheten till ett kravlöst separat kort besök där du får känna in rummet och prata med din tandläkare innan du bokar tid för en undersökning eller behandling.

Om du behöver behandling för din oro

För dig med extrem rädsla, som utvecklat en fobi och grips av panikångest, finns i vissa fall extra stöd att få. Du kan då tillsammans med din tandläkare ansöka om extra bidrag för att finansiera terapi i ett led att övervinna fobin.

När man är i behov av tandvård

Att dämpa oron inför och under en behandling med hjälp av lugnande läkemedel är ofta en effektiv metod för både vuxna och barn. Rådfråga din tandläkare i samband med att du bokar ditt besök så att detta kan planeras in i behandlingen. Det finns även tandläkare som erbjuder behandling under lustgas som sänker smärtupplevelsen och oroskänslan. Om tandvårdsbehovet är omfattande och din rädsla hindrar dig i att kunna genomgå behandling kan ibland remiss behövas till specialist för behandling under narkos. Väntetiden för sådan behandling är ofta lång och behandlingen mer radikal.

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.